Temperatuurpluim

De "pluim" is een handig instrument om een inschatting te maken van de temperatuur op de lange termijn. Met het groeien van de termijn neemt doorgaans ook de onzekerheid toe. De pluim komt tot stand doordat de weercomputer een aantal de prognose herberekent met iedere keer een kleine verandering aan de begintoestand. Dan wordt duidelijk hoe het weer na een kleine verandering zich de komende 10 dagen zal gedragen. Hoe dichter de lijnen bij elkaar liggen, hoe zekerder de weersverwachting is. Liggen de lijnen ver uit elkaar dan is het weer voor de komende periode erg onzeker. Ook het neerslagsignaal wordt onderaan weergegeven.
 (Bron: Meteociel)

De bovenstaande weerkaart toont de temperatuur voor de komende 14 dagen. Als de roze kleur naar beneden duikt, dan kiezen veel weermodellen voor een verkoelende trend. De blauwe lijn zal normaliter volgen in deze verwachting. Kiest de roze kleur voor een stijgende trend, dan worden de temperaturen warmer. De stippellijn duidt de temperatuur aan die we als ‘normaal’ omschrijven.

Dit is de 14-daagse trend voor de minimumtemperatuur. Gaat de blauwe kleur naar beneden, dan worden de nachten koeler of kouder. De blauwe lijn zal ook haar daling inzetten. En net zoals bij de bovenstaande grafiek is ook het omgekeerde waar.